- Hoe zwaar kan een duif worden?
- Hoe vind ik de fokker van een opgevangen sierduif?
- Hoe oud wordt een duif?
- Hoe kan een duif het beste opgepakt worden?
- Hoe kom ik aan goede duiven?
- Wat moet je de duiven extra geven om de jongen te voeden?
- Wat eten de jonge duifjes die nog in het nestje zitten?
- Waarom moet ik mijn duiven grit geven?
- Heeft een duif in de winter extra vitaminen nodig?
- Waar moet ik op letten bij het uitwennen van duiven?
- Kan ik sierduiven gebruiken voor een bruiloft?
- Waar bestel ik mijn ringen en fokkerskaart?
- Hoe kan ik namen, bevoegdheden en telefoonnummers van keurmeesters verkrijgen?
- Zijn er speciale eisen voor het inzenden op buitenlandse shows?
- Hoe zie ik het verschil tussen een doffer en duivin?
- Wat betekent “roek”?
- Hoe lang broedt een duif?
- Mijn duiven worden de laatste tijd belaagd door een roofvogel. Wat moet ik doen?
Hoe zwaar kan een duif worden?
Dit is afhankelijk van het ras. Een postduif weegt zo’n 500 gram. Bij sierduiven ligt het gewicht tussen de 150 (Figurita) en 1000 (Romein) gram.
Hoe vind ik de fokker van een opgevangen sierduif
Er zijn verschillende soorten duivenringen waarmee de fokker van een duif te achterhalen valt. Voor postduiven moet u contact opnemen met de NPO . Als het een sierduif betreft met naast de letters NL, de letter S op de ring, kunt u contact opnemen met de ringenadministratie van de NBS. Voor meer informatie zie onder Opgevangen sierduiven
Hoe oud wordt een duif?
Duiven kunnen gemiddeld 18 tot 20 jaar oud worden, waarbij ze zich tot op een leeftijd van 12 tot 15 jaar kunnen voortplanten.
Hoe kan een duif het beste opgepakt worden?
Een duif kan het beste zo opgepakt worden dat één hand rond het achterlijf geplaatst wordt,waarbij de pootjes tussen wijs en middelvinger zitten. De andere hand kan de voorborst ondersteunen. Pas ervoor op tegen de veren in te strijken,want dan kunnen de vlaggen van de veren breken. De hand die de voorborst ondersteunt,is in feite vrij en kan gebruikt worden om allerlei handelingen bij de duif te verrichten,zoals het betasten van de spieren,het oplichten van veren of het openen van de snavel.
Hoe kom ik aan goede duiven?
Als u op zoek bent naar echte rasduiven, kunt u het beste bij de speciaalclub van uw ras informeren. Daar beschikt men over een lijst met fokkers in heel Nederland. Er zit er dus altijd wel een bij u in de buurt. U kunt ook kijken op de fokkerslijst op deze site of u ras er in voor komt.
Wat moet je de duiven extra geven om de jongen te voeden?
Oude duiven hebben geen speciaal voer nodig voor de jongen (natuurlijk wel gewoon een grit en mineralenmengsel dat ze het hele jaar tot hun beschikking moeten hebben). Ze moeten alleen meer voer tot hun beschikking hebben. Hoeveel dit is, hangt af van het ras. Volle bak zou het beste zijn. Aan de hand van de hoeveelheid die er bij de volgende voerbeurt nog ligt, kan de hoeveelheid afgestemd worden die erbij moet.
Wat eten de jonge duifjes die nog in het nestje zitten?
De jonge duiven worden de eerste 5 dagen gevoerd met kropmelk. Zoals de naam al doet vermoeden wordt deze melk gevormd in de krop van de ouders. Na een aantal dagen voegen de ouders geweekte granen toe aan de melk. Vervolgens leren de jongen zelf eten. Dit kan gestimuleerd worden door kleine voerbakjes in de broedhokken te zetten. Wanneer de jongen overschakelen op hard voer is verschillend. Soms geven de ouders na 30 dagen nog steeds kropmelk.
Waarom moet ik mijn duiven grit geven?
In de mengvoeders die in de handel zijn, zitten onvoldoende mineralen. Door het eten van een gritmengels kan een duif deze mineralen aanvullen. Tevens zorgen de steentjes in het mengsel ervoor dat het voer in de spiermaag van de duif beter verteerd kan worden.
Heeft een duif in de winter extra vitaminen nodig?
In principe heeft een duif geen extra vitaminen nodig. Alle vitaminen zitten in het voer of worden door de duif zelf aangemaakt. Sommige (postduiven)liefhebbers geven hun duiven extra vitaminen via het drinkwater, maar dat is eigenlijk overbodig. Als ze extra vitaminen krijgen dan zou dit eigenlijk in de ruiperiode of na een enting moeten zijn, omdat ze dan het hardst nodig zijn.
Waar moet ik op letten bij het uitwennen van duiven?
Eerst moeten de duiven natuurlijk gewend raken aan hun omgeving. Laat ze daarom eerst twee weken in hun hok zitten. Ze moeten natuurlijk wel voldoende uitzicht op de omgeving hebben. Een spoetnik, of een ren zou hierbij ideaal zijn. Wat verder van belang is dat de duiven op vaste tijden gevoerd worden en dat ze vooral niet te veel voer krijgen. Dit voorkomt een hoop problemen bij het binnenroepen van de duiven.
Jonge duiven hebben over het algemeen geen moeite met het terugvinden van het hok. Oude duiven die nog nooit los zijn geweest, kunt u beter huisvesten in een grote ren en niet loslaten.
Kan ik sierduiven gebruiken voor een bruiloft?
De meeste sierduiven zijn niet geschikt om op een vreemde (verre) plaats los te laten. In tegenstelling tot getrainde postduiven zijn ze niet in staat om in één keer hun eigen hok terug te vinden waardoor ze verhongeren en uiteindelijk ook sterven.
Beter is het om te kiezen voor (witte) postduiven. Er zijn ook diverse mensen die hun duiven speciaal voor deze gelegenheden trainen. Op http://www.trouwshop.com/shops/index.htm is een overzicht te vinden
Waar bestel ik mijn ringen en fokkerskaart?
Ringen en fokkerskaarten kunnen besteld worden bij uw plaatselijke kleindierenvereniging of sierduivenclub, dus niet rechtstreeks bij de NBS. Het adres van de vereniging bij u in de buurt kunt u vinden bij “verenigingen”. De verenigingen dienen de daarvoor bestemde formulieren te gebruiken. Bestellen via e-mail is niet mogelijk.
Hoe kan ik namen, bevoegdheden en telefoonnummers van keurmeesters verkrijgen?
Hiervoor kunt u terecht bij de secretaris van de NBS, Dennis Meesters, email: secretaris@sierduif.nl
Zijn er speciale eisen voor het inzenden op buitenlandse shows?
Voor het deelnemen aan shows in het buitenland is een enting tegen paramyxo verplicht. Deze enting moet ook aantoonbaar zijn. Voor enten kunt u terecht bij uw dierenarts.
Hoe zie ik het verschil tussen een doffer en duivin?
Bij jonge duiven is het vaak moeilijk om het verschil tussen de doffer en duivin te zien. Op latere leeftijd kan je het meestal zien aan het uiterlijk en het gedrag. Een doffer is wat groter gebouwd dan de duivin. Ook zijn ze wat feller en beweeglijker. Het koeren is ook luider en vindt veelvuldiger plaats.
Wat betekent “roek”?
De kleur Roek wil zeggen een eenkleurige duif, dus een duif zonder extra tekeningspatroon. Voorheen stonden de Roeken ook in de standaard vermeld maar dat is wat achterhaald. Roek kan wel zijn met banden.
Hoe lang broedt een duif?
Een duif broedt zo’n 18 dagen.
Mijn duiven worden de laatste tijd belaagd door een roofvogel. Wat moet ik doen?
Het kan helpen de duiven eerst een langere periode vast te houden en vervolgens op zeer onregelmatige tijdstippen loslaten, zodat de roofvogel in kwestie er geen pijl meer op kan trekken wanneer zijn lunch wordt opgediend.